open
Klik hier voor een virtuele rondleiding
Gandante

 

BEIAARD

draakjeConcerten

Er worden wekelijks beiaardconcerten gegeven door onze nieuwe stadsbeiaardier Kenneth Theunissen. En dit elke zondag tussen 11.00u en 12.00u.

De vrijdagsbespelingen worden vanaf nu vervangen door een maandelijks evenementenconcert rond een welbepaald thema. Elke eerste vrijdag van de maand om 20 uur kan de luisteraar genieten van een concert met een originele inslag.

Tijdens de zomermaanden vindt het  jaarlijkse Beiaardfestival plaats. Iedere zaterdag (van 23 juni t.e.m. 1 september, behalve tijdens de Gentse Feesten) worden er concerten gegeven door internationale gastbeiaardiers. Het volledige programma is terug te vinden op de website van de Gentse Beiaardkring. Programmaboekjes zijn gratis te verkrijgen aan het onthaal van het belfort in de lakenhalle.

Programma februari 2076
zondag 29 januari 2017/ 11h-12h bespeling MINI-BEIAARDIERS
zondag 5 februari 2017 / 11h-12h bespeling
zondag 12 februari 2017/ 11h-12h bespeling
zondag 19 februari 2017/ 11h-12h bespeling
zondag 26 februari 2017/ 11h-12h bespeling MINI-BEIAARDIERS

draakjeMelodieën

Zoals gebruikelijk worden om de twee jaar de aria's op de speeltrommel van het belfort
gewijzigd tijdens de stille week (= de week voor Pasen) . Gezien de polemiek rond het
verdwijnen van "Boven Gent rijst" in 2011 zal deze aria een constante blijven en wordt dit lied
ook elke zondag bij de wekelijkse bespeling als afsluiter live gebracht.

nieuwe aria's:

  • Mia (eigentijdse popmuziek) van Gentenaar Luc De Vos (1962-2014) Gorki, om 15 minuten na het uur
  • ’t Vliegerke (Gents volkslied) van Karel Waeri, maar wereldberoemd geworden in Gent door Walter De Buck (1934-2014), op het half uur
  • Boven Gent rijst Albrecht Rodenbach (1856-1880) , om 15 minuten voor het uur
  • Nieuwe compositie (eigentijdse muziek), speciaal voor het nieuwe versteek gecomponeerd door Gentenaar en singer-songwriter Frederik Sioen (°1979), op het uur.

Deze keuze is een ode aan de in 2014 overleden Gentse muzikanten Luc De Vos en Walter De Buck

'Boven Gent rijst' zal ook elke zondag live worden gebracht als afsluiter van het
zondagsconcert.

Terug naar boven

draakjeBeiaardier Kenneth Theunissen

Kenneth Theunissen studeerde piano en slagwerk aan het Stedelijk Muziekconservatorium te Hasselt. In 1993 behaalde hij met docenten Jos D'hollander en Eddy Mariën het einddiploma aan de Koninklijke Beiaardschool te Mechelen. Bezoek hier de website van Kenneth Theunissen!

Hij won prijzen op de Internationale Beiaardwedstrijden te München, Venlo en werd in 1995 algemeen laureaat te Zwolle. Hetzelfde jaar behaalde hij bij slagwerkdocent Leo Ouderits zijn Meestergraaddiploma met grootste onderscheiding aan het Lemmensinstituut te Leuven.

In 1998 mocht hij samen met Eddy Mariën het Wereldcongres voor beiaard openen met 'De Notenkrakersuite' van Tsjaikovski voor beiaard en vibrafoon. Verder deed hij nog beiaardprojecten met accordeon, marimba, hobo, zang, piano, harmonieorkest, brassband en koperensembles.

Als slagwerker trad Kenneth op met het orkest van de Koninklijke Muntschouwburg, het Filharmonisch orkest van Luik, het Ballet van Vlaanderen en was hij jarenlang eerste slagwerker van de musical 'Les Misérables' te Duitsland.

Momenteel is hij docent slagwerk aan de Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord te Lanaken en aan het Stedelijk Conservatorium voor Woord, Muziek en Dans te Hasselt. In 2008 werd Kenneth aangesteld als stadsbeiaardier van Hasselt en werd hij tevens algemeen laureaat van de vijfjaarlijkse prestigieuze internationale Koningin Fabiolawedstrijd voor beiaard te Mechelen. In 2013 werd Kenneth aangesteld als stadsbeiaardier van Gent.

draakjeGentse Beiaardkring

Het belfort zou het belfort niet zijn zonder zijn beiaard. De belangen van de beiaard worden behartigd door de Gentse beiaardkring 'Clocke Roeland'. Zij promoot de klokken- en beiaardcultuur onder andere door wekelijks concerten te geven. De kring wil in de toekomst  het klokkenspel op het Baudelotorentje laten terugplaatsen en een klokkenluidersgilde oprichten. Bent u geïnteresseerd in het doen en laten van de Gentse beiaardkring, dan verwijzen we u graag door naar hun website www.beiaardgent.be.


Terug naar boven