Belfort Gent
 

Geschiedenis

Het belfort was het symbool voor de autonomie en de onafhankelijkheid van de stad Gent. De bouw ervan startte in 1313. Het belfort had verschillende functies.

 
Over het belfort 2.JPG
 
Over het belfort 4.jpg

Bewaarplaats privileges

Sinds 1402 werden de stadsprivileges bewaard in een koffer in het secreet van het belfort. De draak, die sinds 1377 op de toren staat, hield niet alleen de stad in de gaten, maar was ook de symbolische schattenbewaker van het belfort. In 1539 werden alle privileges overgebracht naar de Rekenkamer van Rijsel. Pas in 1578, onder het calvinistisch regime en op het hoogtepunt van de strijd tegen Filips II, werden ze naar Gent teruggebracht en opgeborgen in het stadhuis. Het secreet werd vanaf 1633 nog enkel gebruikt voor het opbergen van de archieven van de Sint-Michielsgilde.

 
 
 

Uitkijktoren

Tot 1442 diende de Sint-Niklaaskerk als eerste uitkijktoren. Na 1442 namen de torenwachters hun intrek in het afgewerkt belfort. Samen met de klokkenluiders deden deze wachters dienst tot 1869. Met de zes stadstrompetters en de schalmeiers vormden zij het korps der 'stadswakende mannen'. Vooral brand vormde het grootste gevaar in de stad.

Over het belfort 1.jpg
 
 
 
Over het belfort 6.jpg

Beiaard en stormklok

Klokken werden aanvankelijk enkel voor kerkelijke doeleinden gebruikt. Door de opkomst van de steden werden de klokken steeds meer ingeschakeld in het dagelijks bestaan. De stormklok of banklok, de Klokke Roeland genaamd, die reeds in 1325 in de prille torenromp van het belfort werd opgehangen, ging vanaf 1378 ook dienstdoen als uurklok. Haar klank werd voorafgegaan door een waarschuwingssignaal op drie kleinere klokjes van verschillende toon. Men noemde het geheel de quatrillon, cadrillon, later, na uitbreiding van het aantal voorslagklokken, de carillon. De beiaard werd gaandeweg uitgebreid en telde 53 klokken na de restauratie van 1982. In 1993 kwam klokje Robert met zijn briljanten klank het geheel vervoegen.

 
 

Unesco

In 1972 heeft Unesco een 'Conventie betreffende de Bescherming van het Cultureel en Natuurlijk Werelderfgoed' opgericht die erop toekijkt dat 's werelds erfgoed niet verloren gaat. Monumenten en landschappen die van uitzonderlijke universele waarde zijn, kunnen door de Conventie in bescherming genomen worden. Om dit vorm te geven is een Lijst van het Werelderfgoed aangelegd, die culturele en natuurlijke sites uit de hele wereld groepeert.

Op 1 december 1999 besliste het Werelderfgoedcomtié van UNESCO om de 24 Vlaamse en 6 Waalse belforten op de werelderfgoedlijst te plaatsen. De reden hiervoor was dat belforten met hun stedelijke architectuur de politieke en geestelijke behoefte van hun tijd invulden.

 
Over het belfort 3.JPG

Beiaard

 
 

Er worden wekelijks beiaardconcerten gegeven door onze nieuwe stadsbeiaardier Kenneth Theunissen. En dit elke zondag tussen 11.00u en 12.00u. De vrijdagsbespelingen worden vanaf nu vervangen door een maandelijks evenementenconcert rond een welbepaald thema. Elke eerste vrijdag van de maand om 20 uur kan de luisteraar genieten van een concert met een originele inslag.

 
 

 
 
BEIAARDGENT06122013022.jpg

Tijdens de zomermaanden vindt het jaarlijkse Beiaardfestival plaats. Iedere zaterdag (van 23 juni t.e.m. 1 september, behalve tijdens de Gentse Feesten) worden er concerten gegeven door internationale gastbeiaardiers. Het volledige programma is terug te vinden op de website van de Gentse Beiaardkring. Programmaboekjes zijn gratis te verkrijgen aan het onthaal van het belfort in de lakenhalle.

Kenneth Theunissen studeerde piano en slagwerk aan het Stedelijk Muziekconservatorium te Hasselt. In 1993 behaalde hij met docenten Jos D'hollander en Eddy Mariën het einddiploma aan de Koninklijke Beiaardschool te Mechelen. Bezoek hier de website van Kenneth Theunissen!

Hij won prijzen op de Internationale Beiaardwedstrijden te München, Venlo en werd in 1995 algemeen laureaat te Zwolle. Hetzelfde jaar behaalde hij bij slagwerkdocent Leo Ouderits zijn Meestergraaddiploma met grootste onderscheiding aan het Lemmensinstituut te Leuven.

In 1998 mocht hij samen met Eddy Mariën het Wereldcongres voor beiaard openen met 'De Notenkrakersuite' van Tsjaikovski voor beiaard en vibrafoon. Verder deed hij nog beiaardprojecten met accordeon, marimba, hobo, zang, piano, harmonieorkest, brassband en koperensembles.

Als slagwerker trad Kenneth op met het orkest van de Koninklijke Muntschouwburg, het Filharmonisch orkest van Luik, het Ballet van Vlaanderen en was hij jarenlang eerste slagwerker van de musical 'Les Misérables' te Duitsland.

Momenteel is hij docent slagwerk aan de Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord te Lanaken en aan het Stedelijk Conservatorium voor Woord, Muziek en Dans te Hasselt. In 2008 werd Kenneth aangesteld als stadsbeiaardier van Hasselt en werd hij tevens algemeen laureaat van de vijfjaarlijkse prestigieuze internationale Koningin Fabiolawedstrijd voor beiaard te Mechelen. In 2013 werd Kenneth aangesteld als stadsbeiaardier van Gent.

 
 

 
 

Het belfort zou het belfort niet zijn zonder zijn beiaard. De belangen van de beiaard worden behartigd door de Gentse beiaardkring 'Clocke Roeland'. Zij promoot de klokken- en beiaardcultuur onder andere door wekelijks concerten te geven. De kring wil in de toekomst het klokkenspel op het Baudelotorentje laten terugplaatsen en een klokkenluidersgilde oprichten. Bent u geïnteresseerd in het doen en laten van de Gentse beiaardkring, dan verwijzen we u graag door naar hun website www.beiaardgent.be.

 

Lakenhalle

 
 

Het eerste deel van de lakenhalle is gebouwd tussen 1425 en 1444, een periode van economische recessie. De Gentse lakenhandel had te lijden onder de vraag naar lichtere stoffen, de stijgende buitenlandse concurrentie en de plattelandsnijverheid. De uiteindelijke afwerking van het gebouw volgde pas in de late 19e – vroege 20e eeuw. In de crypte, de huidige kelderverdieping, lagen de wol en laken opgeslagen. De effectieve verkoop gebeurde op het eerste verdiep, hetgeen nu ervaren wordt als de begane grond. De tweede verdieping huisvest sinds 1623 de schermersgilde van Sint-Michiels. De schermschool bevindt er zich tot op de dag van vandaag.

 
Over het belfort 5 copy.jpg